Homokszemek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Képek
 
Írásaim
 
Történetek
 
Videók
 
Novellák
Novellák : Barbárok (nagyvárosi verzió)

Barbárok (nagyvárosi verzió)

Naras  2008.09.05. 19:06

Móricz Zsigmond Barbárok című novellájának paródiája

Barbárok

 

                    nagyvárosi verzió –

1.

A fő utca fodrászatában Bodry nyugodtan ült a hajszárítóbura alatt, a Frizurák legújabb számát lapozgatva, elmerülve az őszi divatban, amikor lábánál fekvő robokutyája hirtelen felpattant, és digitális fogait csikorgatva morogni kezdett, majd miután gazdája nem reagált, ugatás címén meg-megnyikkant.

-         Mi van? – morrant rá Bodry a bura alól.

A gépállat tovább ugatott.

-         Jó nő a láthatáron?

A kutya erre elhallgatott.

-         Akkor meg?!

Azzal a férfi ismét beletemetkezett a magazinba, nem törődve fémből és műanyagból álló házikedvence intenzív zajkibocsátásával, s csak arra figyelt fel, amikor egy fehér cipős lábat pillantott meg széke előtt. Leengedte az újságot, és végignézett a fölé magasodó alakon. Az fehér farmernadrágot viselt, szürke izompólóval, melyen csillogó, rózsaszín felirat díszelgett, természetesen inglisül, mer’ az trendi. Húsz méterről ordított róla, hogy bőrét nem a nap, hanem néhány speciális neoncső színezte csokibarnára, simára borotvált, kerekded arcát szálegyenesre vasalt, festett vörös haj keretezte.

-         Helló – mondta.

-         Csá – biccentett Bodry.

A festett vörös férfi leült a másik székbe, de nem húzta a fejére a hajszárítót.

-         Mizu? – kérdezte ötpercnyi hallgatás után.

-         Semmi. Veled?

-         Semmi.

Megint hallgattak, csendben méregetve egymást. A másik ruházatából próbálták kikövetkeztetni, mi lesz a menő ősszel: a szürke vagy a babarózsaszín?

-         Jaj, de cuki öved van! – kiáltott fel a festett vörös pasi, le sem véve szemét a Bodry derekán feszülő, strasszkövekkel díszített ciklámen műbőr szíjról.

-         Köszi, én csináltam.

-         Nekem adod?

-         Adja a hóhér!

-         Ez az uccsó szavad?

-         Ja.

Ekkor a festett vörös csóka kirántotta Bodryt a bura alól, felkapta az asztalon heverő hajvasalót, és addig csapkodta vele a természetesen göndör hajáról híres pasast, amíg az el nem terült a fodrászszalon padlóján. A gyilkos ezek után beizzította a vasalót, és az utolsó tincsig kiegyenesítette a hulla hajzatát. Ezt látva a robokutya LCD-kijelzőjén egy vérben forgó szempár villant fel, s a gépállat ugatásra még véletlenül sem hasonlító hangokat hallatva rávetette magát a festett vörös férfira, aki egyet rúgott csupán, s a robot nekirepült a falnak, pedig a pasi nem volt épp egy Chuck Norris. Az állatka darabokra hullott; csavarjai, alkatrészei csörömpölve gurultak szét a padlón.

A zajra megjelent a szalonban Bodry gyermeke, akit apjához hasonlóan göndör fürtjei miatt Bodrykának szólítottak, és aki ez idáig odakint ült a fehér sportkocsiban, apja háromszáz darabos Hello Kitty-gyűjteményét őrizve. Amikor meglátta Bodry élettelen testét a földön, elsápadt, aztán amikor észrevette apja szálegyenes tincseit, olyan fehér lett, mint egy agyonsminkelt gésa. A festett vörös férfi odalépett hozzá.

-         Vedd le az övet – mondta, s fenyegetően meglóbálta a hajvasalót.

A kissrác a derekához kapott, és elkezdte lecsatolni a piros övét, melyet egy kis piros Ferrari díszített.

-         Apádét, te gyík! – kiáltott rá a festett vörös fickó.

A gyerek a padlón heverő felmenőjéhez lépett, és leoldotta róla a ciklámen, strasszkövekkel kirakott műbőr övet. Lopva a festett vörös mukira pillantott, aki éppen a saját tükörképével volt elfoglalva, ezért gyorsan lecserélte a Ferraris övet arra a cuki ciklámenre. Ám arra nem gondolt, hogy a pasas nemcsak saját magát látja a tükörben, hanem őt is, így teljesen váratlanul érte a tarkóján csattanó tűzforró hajvasaló.

A festett vörös csávó végignézett a padlón heverő két holttesten, majd lehajolt, és a gyerek göndör fürtjeit is kiegyenesítette, majd azon kezdett filózni, hová rejthetné a hullákat. A fodrászat kirakatüvegén átnézve megpillantotta az utca túloldalán lévő munkaruha-üzletet, és támadt egy ötlete.

Tíz perc elteltével az ominózus ruhabolt kirakatában két új próbababa demonstrálta, mennyire jó dolog a narancssárga kukáscucc, divatos cipzárral, fenékrészén fényvisszaverő csíkokból kirakott AKSD-felirattal.

A festett vörös tag nem feledkezett meg a ciklámen övről sem, ám az nem ért össze a derekán, így beletömködte azt Bodry kukáscipőjébe, majd beugrott a néhai göndör pasas sportkocsijába, és kétszázhússzal elhajtott a fodrászattól.

2.

Másnap délelőtt egy széle-hossza egy asszonyka vágott át a belvároson, talpig rózsaszínben: magas sarkú papucsától kezdve szőke haját lófarokban tartó ormótlan műanyag csatig, műszempillái tehénszemeket kölcsönöztek neki, botoxszal feltöltött arcát az aggodalom ráncai mélyítették el.

Volt is miért aggódnia! A férjét kereste, aki kihagyta az esti focimeccs élő közvetítését, sőt, még a hajnali ötös ismétlés sem találta otthon.

Első útja a városi plázába vezetett, ahol a szökőkútnál belebotlott a festett vörös férfiba, aki a műmárványból készült párkányon ülve őrizte háromszázötven darabos Hello, Kitty-gyűjteményét. Amikor a nő elsétált a fickó előtt, az utána füttyentett. Mire a szebbik nem eme termetes képviselője hátralendítette fatörzsvastagságú kezét, és egy széles körben ismert, jól begyakorlott mozdulattal fejezte ki nemtetszését. Ám olyan közel haladt a párkányhoz, s a gyűjtemény is oly hatalmas volt, hogy a pillanat hevében lesodort onnan néhány masnis, műanyag macskát.

Mintha valahol már látta volna azokat a cicusokat. Megfordult hát, és alaposan megnézte magának a festett vörös pasit. Öltözködését tekintve sok mindenben hasonlított a nő férjére, így hát megszólította az illetőt:

-         Helló – mondta. – Nem ismersz véletlenül egy Bodry nevű pasit?

-         Bodryt? Hallottam már róla – vont vállat a muki.

-         Nem találkozott vele valamikor? Esetleg a múlt heti leértékelésen?

-         Azt hiszem, elment.

-         Hová?

-         A Dunántúlra. Vitte a gyerekét is.

Az asszonynak ennyi is elég volt; hazament, felcsapta a földrajzi atlaszt, megkereste benne a Dunántúlt, majd belebújt rózsaszín, sötétben világító görkorcsolyájába, és útnak indult. Ment, mendegélt, utazott vonaton, metrón, néhol ő volt a rózsaszín a feketék között(egy rockkoncerti buszjáraton utazva), néhol fel sem tűnt az embereknek. Eljutott a Sopron Plazáig, ám ott sem találta meg a férjét.

Így hát elindult hazafelé, miközben sűrűn hullt a hó… úgyhogy görkoriját rózsaszín, bolyhos hótaposóra cserélte. De a mostoha időjárásnak köszönhetően szem elől tévesztette a domborzati jeleket, és eltévedt. Szlovákián keresztül keveredett haza- tavaszra.

Miután kipihente az út fáradalmait, bement a városba, és vett magának egy új, robokutyára szerelhető GPS-t, melyet azon nyomban kipróbált a PULY legújabb, 2008-as modelljén, a 2007-es továbbfejlesztett változatát, amely csivavaméretei ellenére egy bernáthegyi hangját is tudta utánozni. Bár a műholdas útjelzővel a hátán mást sem lehetett tőle hallani, mint: „Újratervezés…” vagy „Forduljon balra” és „Nem… másik balra.”

Kutya és gazdája a főutcán sétálgatva elhaladtak a fodrászszalon mellett, mellyel szemben egy munkaruha-üzlet működött, kirakatában két gyanúsan egyenes hajú és gyanúsan zöld próbababa állt. A gépállat a két bábut látva kitépte pórázát a nő kezéből, átrohant az úttesten, majd frontálisan ütközött a ruhabolt kirakatával.

-         Buta robokuty’! – sóhajtott fel a nő fejcsóválva. – Hát ennyi eszed sincs?

Azzal átdöcögött az utca másik oldalára, hogy megfékezze az üveget ostromló állatkát. Ekkor ő is észrevette, amit a kutyája: a kukásruhát viselő próbababákat. A magasabb, szálegyenesre vasalt hajú, zöld arcú figura a férjére, az alacsonyabbik, hasonló külső tulajdonságokkal és kezeslábassal felruházva, pedig a fiára emlékeztette.

Ez tök úgy néz ki, mint Bodry meg Bodryka! – gondolta magában, aztán meglátta a magasabb bábu cipőjéből kikandikáló ciklámen műbőr övet.

Eszméletvesztés előtt még éppen volt ideje kihívni a helyszínelőket.

3.

-          Beismeri, hogy rosszindulatú pletykákat terjesztett más emberekről? Úgymint egy természetes göndörről azt állította a kocsmában, hogy daueroltatja a haját?

-         Beismerem.

-         És azt beismeri, hogy összetörte Kis János Trabantjának visszapillantó tükrét és szélvédőjét?

-         Megvette az utolsó rózsaszín selyeminget! Az orrom előtt!

-         És azt beismeri, hogy egy hajvasalóval agyoncsapta Bodryt és fiát a fodrászszalonban, és ha mindez nem lett volna elég, ki is egyenesítette a hajukat?

A festett vörös férfi felröhögött a vádlottak padján.

-         Maga szerint egy hajvasalóval meg lehet ölni valakit? – kérdezte hitetlenkedve.

A fehér parókás bírót idegesítette a vádlott nagy arca, ezért így szólt hozzá:

-         Megmutassam?

Azzal már vette is elő a beizzított hajvasalót az emelvény alól, és hozzávágta a festett vörös pasihoz, aki azonban ügyesen elhajolt előle, így a hajformázó gép beleállt a tárgyalóterem csukott kétszárnyú ajtajába. A két biztonsági őr egy pillantásra sem méltatta a jelenséget.

-         Verekedni akarsz, te szemét?! – ugrott ki a festett vörös csávó a pad alól. – Állok elébe!

A következő pillanatban bíró és vádlottja egymásnak estek a tárgyalóterem kellős közepén; ott birkóztak a parkettázott padlón, egymás haját, illetve parókáját tépve.

-         Security! – visította a bíró.

Az ajtó két oldalán álló széles vállú, napszemüveges, öltönyös biztonsági őröknek azonban eszük ágában sem volt megmozdulni; inkább a falat támasztva élvezték a műsort.

A festett vörös pasi a küzdelem hevében lerántotta a bíró kék talárját, meglátta a derekán a strasszkövekkel kivert, ciklámen műbőr övet, és megállt benne az ütő. A törvény szigorú őre ezt kihasználva olyat behúzott a fickónak, hogy annak eltört az orra. Az ütés visszarántotta őt a valóságba, és Jackie Chant utánozva visszavágott ellenfelének.

-         Barbárok – csóválta a fejét a bal oldali biztonsági őr, amolyan „talán-csinálni-kéne-valamit”-hangon.

-         Hülye vagy?! – így a másik. – Ez még jobb, mint az iszapbirkózás!

VÉGE

 

 
En español
 
Szalad az idő...
 
Sziklák és Kavicsok...
 
Linkek
 
Zenedoboz

MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com
 
Naptár
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Hányan jártak már itt?
Indulás: 2007-08-01
 

Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg